m

This is Aalto. A Professional theme for
architects, construction and interior designers

Call us on +651 464 033 04

531 West Avenue, NY

Mon - Sat 8 AM - 8 PM

Top
studiobeuving – paviljoen unesco kinderdijk – exterieur
Exterieur van uitgesproken introvert paviljoen van het nieuwe bezoekerscentrum van het werelderfgoed Kinderdijk.
studiobeuving – paviljoen unesco kinderdijk – uitzicht naar omgeving
studiobeuving – paviljoen unesco kinderdijk – tekeningen – 1
studiobeuving – paviljoen unesco kinderdijk – tekeningen – 2

Bezoekerscentrum Kinderdijk – tweede prijs

Door de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk is deze internationale prijsvraag uitgeschreven voor een inrichtingsplan van de entreezone en een nieuw te realiseren bezoekerscentrum. Het iconische molengebied krijgt daarmee een aantrekkelijke en erfgoedwaardige ontvangst.

Op basis van onze visie zijn we uit 132 internationale inzendingen gekozen als een van de vier teams voor de de besloten projectprijsvraag. We hebben vanuit de rol als architect een kritische kanttekening bij de vraagstelling geplaatst. Door de hele locatie alleen toegankelijk te maken voor betalende bezoekers, dreigt het landschap zijn authenticiteit te verliezen. Het nieuwe bezoekerscentrum zou veel meer moeten zijn dan een kassa annex museumwinkel. Met het mooiste uitzicht van Holland is het bijvoorbeeld een fantastische plek voor een restaurant en een vergaderlocatie. Dit biedt kansen op aanvullende verdienmodellen.

De vormgeving van het bezoekerscentrum is eigentijds. De toepassing van traditionele materialen en bouwmethoden spreekt de taal van de historische omgeving. Een gemetseld basement van klinkers van Hollandse rivierklei. Het houten skelet van het dak gebruikt houttechnieken van de houten molens. De gevels en het dak zijn bekleed met de zwarte eikenhouten schaliën die oorspronkelijk de kappen van de molens in Kinderdijk sierden. Het transparante bezoekersgebouw voegt zich naar de lange zichtlijnen van het karakteristieke Hollandse landschap.

Het paviljoen vertelt een verhaal over het bouwen, renoveren en onderhouden van de molens en gemalen van het werelderfgoed. De uitvoering van het bezoekerscentrum biedt kansen voor het uittesten van nieuwe methoden uit de restauratietechniek en voor de opleiding van toekomstige molenbouwers en restaurateurs.

details:

Project: entreegebied en bezoekerscentrum / UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk
Type: nieuwbouw
Opdrachtgever: SWEK
Status: tweede prijs internationale prijsvraag
Jaar: 2015
Ontwerpteam: Berry Beuving, Steven van der Goes, Denise Damme, Irene Lopez
Advies landschap: Atelier Quadrat, Rotterdam

meer projecten: