Na de transformatie met een ingrijpende verbouwing, krijgt de monumentale bodewoning van Maartensdijk na vele jaren zijn woonfunctie weer terug.
Voor de transformatie had de bodewoning een publieke functie. Het interieur bestond uit een aaneenschakeling van kleine donkere kamers. Er waren door een reeks slechte verbouwingen helemaal geen monumentale elementen meer aanwezig. Met een aantal grote doorbraken, zowel van wanden als vloeren, verandert de bodewoning in een ruime, lichte en spannende eengezinswoning.
Vanuit onze ervaring als architect konden we de opdrachtgevers overtuigen om afscheid te nemen van de oude trap. In de nieuwe situatie ligt de trap in de lengterichting van de woning. Hiermee kunnen alle woonfuncties in een centrale kern worden opgenomen. Met deze kern over twee verdiepingen wordt slim gebruik gemaakt van de ruimte. Bovendien krijgt de woning een open structuur met lange zichtlijnen langs de gevels.
Het open karakter van de begane grond is ingericht voor flexibel gebruik. Er zijn vier grote schuifdeuren, waarmee het mogelijk is om de woning op meerdere manieren in te delen. De eetkamer, de woonkamer, de keuken en de entreehal zijn allemaal van elkaar af te sluiten. Ze kunnen echter ook in verschillende combinaties één grote lichte ruimte vormen.
Op de verdieping zijn de slaapkamers en badkamer. De ouderslaapkamer heeft een ruime inloopkast en is direct verbonden met de badkamer. Beide kinderslaapkamers hebben een hoogslaper op zolder. De douche, de wastafel en het bad zijn naast elkaar opgenomen in de centrale kern. De fysieke verbinding tussen de verdiepingen maakt de ruimtelijke beleving compleet.